2008/11/05

Äntligen en tänkande moderat!


Jag sympatiserar inte med Moderaterna inte på något sätt och kommer aldrig att göra men ibland kläcker de en och annan smart idé som är otroligt efterlängtad. I AB idag kan man läsa om att det lämnats in ett förslag att alla barn ska ha rätt till 5 veckors semester vilket jag tyckt länge. Många föräldrar försker idag pussla så barnen ska få mer än 5 veckor med att föräldrarna går omlott men alla ser det inte som så viktigt att barnen får ledigt från "jobbet". Det finns även en uppsjö av föräldrar som inte riktigt inser att barnen i de flesta fall har 2 timmars längre arbetsdag än de själva och många gånger helt utan raster eftersom föräldrarna tycker det är så jobbigt när barnen vilar på dagarna så de är för pigga på kvällarna. De barnen tvingar sig igenom dagarna, trötta, griniga och framför allt superstressade. Det vittnar många av mina kollegor om både som dagbarnvårdare och som förskolepersonal. Många lämnar sina barn så tidigt det går ofta före kl 7 när de själva börjar kl 8. Att båda föräldrarna har möjlighet att flexa i flera fall så barnen både skulle kunna lämnas senare av ena föräldern och hämtas tidigare av den andra tas sällan i åtanke. Många hämtas sedan genomtrötta kl 17,30 ibland 18 om förskolan/dagbarnvårdaren håller öppet så länge för det är ju så bekvämt att hinna handla på vägen hem även om många förskolor inte tillåter det. Jag bryr mig ju inte så mycket i vad föräldrarna gör på vägen hem från jobbet så länge de håller de tider de lämnat in men jag håller med om att inga barn iaf under 3 år skall ha längre vistelsetid än 8 timmar per dag. Att vuxna ska ha max 8 timmars arbetsdag är ju en självklarhet men de tär ju dags att tänka på barnen i första hand.

Jag vet hur trötta mina egna barn är efter en lång arbetsdag, nu får de ju ligga och dra sig till strax före 8 om de är påklädda. De ligger ju och myser med sina kompisar som kommer kl 7,30 och ser på film eller Dora och Svampbob en stund så alla har mjukstart på dagen innan man ska ut. På em efter lunch ser jag hur de börjar trilla av piggelinet hela gänget och får lyssna på lite saga, leka lugna lekar, måla eller sånt som man inte behöver vara i full spetta för att klara av. Efter mellis måste man nästan dra sig ut om vädret tillåter och det inte som nu är mörkt så man knappt ser handen framför sig annars vill mina barn gå och vila. Jag tillåter mina egna att vila/sova på em om de vill det. När mina dagbarn gått hem (det sista runt 17) så stupar mina ungar i säng. Det är sällan de orkar med att äta middag annat än vällingen när de varit igång hela dagen.

Så jag tänker då på de barn som är på förskolan mellan 7-18 hur trötta är inte de? Hur lite träffar de sina föräldrar när de är så trötta att de inte orkar äta middag, leka eller vara glada med sina föräldrar och syskon på kvällen? Man undrar ju ibland för vems skull skaffar man barn? Som min "chef" på kommunen säger (ja hon är inte min chef men jag kallar henne så för hon bestämmer över oss om vi får driva privat verksamhet)det är status att ha barn, så fort man vill göra ändringar där föräldrarna tvingas spendera mer tid med sina barn blir det ett jävla liv. De vill inte alls ha mer tid för barnen de vill ha mer tid för sig själva och sina egna saker före barnen. Jag håller helt med henne och jag valde det här yrket för att komma bort från stressen med förskolor. Vi löste några år med att gubben jobbade dag och jag kvällar för att de stora skulle få ha vuxna hemma hela tiden och Mimosa inte skulle in på förskola, sedan när Lowa kom så löste jag det med att bli dagbarnvårdare.

Många blir säkert putta som fan för att jag tycker man ska spendera mer tid med sina barn, jag missade så mycket med mina stora barn och ångar mig så fasansfullt att jag lät jobbet gå före dem i mångt och mycket och att de släpades mellan dykplatser och babysimbassänger hela deras uppväxt. Är så glad det livet är över och att jag redan nu känner en helt annan närhet till småttingarna och även att de stora känner en helt annan trygghet när de vet att jag alltid finns här.

Så lyssna lite då och då på er förskolepersonal som har ont i magen av att se de små vara där så mycket som de är. Tack och lov för alla barn som går i familjedaghem och vistas i hemmiljö hela dagarna (ja vi är ju ute mycket förstås) så de kan ha två hem där de kan känna trygghet och kunna vila, få lite tyst och krypa ner under en filt och ladda på en film om man inte har lust att ha fullt ös hela tiden. Mina föräldrar gör så gott de kan att barnen ska få så lite tid här som det bara går och vill vara aktiva med sina barn även på eftermiddagarna när de är någorlunda pigga.

Puss på er

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket bra skrivet, vi har också skrivit om detta.
http://bloggtipsarna.blogg.se/2008/november/maxtid-pa-dagis.html

Unknown sa...

Tack, ska genast läsa :)