2009/01/30

Azofärger kan framkalla beteenderubbningar


I Ab idag kan man läsa om hur azofärger kan ge beteenderubbningar. Det är ju ingen nyhet och var ju en av anledningarna till att de förbjöds i Sverige men med EU så var vi "tvungna" att ta in dem igen. Hur tvingade industrin är att använda dem vet jag inte det finns ju andra sätt att färga som gick utmärkt att använda när det var förbjudet. Är det måhända så att azofärgerna är billigare och drygare?

Vi har ju sedan ett år tillbaka tagit bort istort sett alla tillsatser i vår mat här hemma som ni vet. Ok man syndar då och då men till 90% är det e-ämnesfritt. Vad som är snurrigt och många inte tänker på är att sådana saker som man tycker borde vara e-ämnesfria är späckade med tillsatser. Titta bara på den billiga Gouda osten nästa gång det är extrapris eller varför inte på alla påsar med gratäng/pizza ost. Måste man ha både stabiliseringsmedel och färgämnen i ostar? Hur kommer det sig isf att Arla klarar av att göra sina ostar utan? Kanske inte alla sina ostar men om man tar en vanlig herrgård eller Grevé som exempel.

Ska man behöva acceptera att få en massa tillsatser bara för att maten ska vara billig? Det är ju enda anledning man tillsätter en massa skit. Läs gärna böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara man kan inte läsa dem för många gånger och missade man något så går man tillbaka.

Som sagt man vet vilka skador ämnena gör men det mörkas och det fifflas på våra barns bekostnad och vår egen hälsa. Fyfabian som Pippi skulle sagt.

Inga kommentarer: