2009/01/22

Så ska jag försöka berätta lite

Oj vad skönt att det är klart nu att ni inte fattar. Trycket nedåt är borta och Viggo ligger tryggt här i min säng. Ska försöka berätta hur vår förlossning gick sen får väl Åsa fylla i hur mycket jag svor etc ;)

Åkte in på akupunktur på em som ni vet och nu fungerade igångsättningen. Visserligen inte så täta värkar men de gjorde redigt ont och om det skulle vara falsklarm igen så ville jag inte vara med när de riktiga sätter igång. Men inte va det falskalarm igen, klockade värkarna från 20 tiden men de var mellan 15-20 minuter mellan så det var ju långt kvar. Fick sms från vår doula tidigare som hade en annan förlossning men hur stor va risken att det skulle bli samtidigt tänkte jag. Smsade vår bm Ann som skrev att hon var på väg till en förlossning hon med! Shit men ok det var ju säkert falsklarm igen tänkte jag eftersom varje gång jag smsat Ann så har värkarna slutat.

Vid 22 tiden la jag mig i badet och klockade värkarna 5-15 minuters mellanrum. strax före kl 24 blev det 3-6 mellan och jag försöker få tag på bm Marietta som inte svarar i mobilen! Återigen shit men jag letar upp hennes nr hem på hitta.se och ringer. Vi kommer överens om att jag ska höra av mig när det är säkert att det är på gång för jag ska pröva att lägga mig och se om de går över men jag kan inte lägga mig det kommer massor av värkar. Smsar Åsa att det nog snart är dags och drar iväg ett sms till bm att hon får komma nu och kolla för att det är tätt tätt och gör satans ont. Lägger mig i badet igen och när Marietta kommer så säger hon på en gång att det är förlossning på gång. Hon ringer vår vikarie bm Cayenne som kommer för att hjälpa till. Jag är öppen ca 5 cm men kanterna är tjocka och hårda. Gubben ringer Åsa som kommer och jag går upp och lägger mig på knä mot fatboyarna som är räddare just nu. Är så trött att jag knappt orkar att stå upp. Åsa kommer och Cayenne som är en klippa. Tillsammans alla 4 masserar de mig under värkarna och Cayenne ser till att jag sjunker ner mot golvet istället för att resa mig upp under värkarna. Marietta sätter nålar överallt så jag är som en nåldyna. Tiden går och det gör olidligt ont om ingen masserar under värkarna. Jag körde nog ganska hårt med dem men när de masserade och påminde om att vara tung så gjorde det knappt ont alls. Hade som mantra att på utandningarna att säga Viggo kommer snart, Viggo kommer snart och det fungerade jättebra.

Men tillslut måste även den starkaste ge upp, känner att jag behöver krysta men det är bara Viggo som sjunker djupare utan att jag vidgar mig. Gör grymt ont och nu vill jag inte vara med längre och vill baa ha lustgas. Troligtvis beror det på att min coremuskulatur är väldigt tränad så musklerna i bäckenbottnen vill inte släppa med sig. Vi beslutar att åka in till BB Stockholm och slutföra jobbet där. Jag åker med Marietta in och Gubben och Åsa väntar på svärisarna som kommer för att vakta småttingarna som sover gott i allt som händer.

Mitt nya mantra i bilen in är snart för jag lustgas, snart får jag lustgas. Får en jättevärk i hissen upp till plan 9 och sen pinar jag på in till vårt rum och kastar jackan på golvet, sparkar av mig sandalerna och rycker åt mig lustgasen. Inget annat är viktigt nu bara jag och gasen, allt annat skiter jag i här ska supas så det skriker om det. Kort därefter kommer gubben och Åsa så jag har dem med mig.

Klockan är runt 4:30 och jag är nu öppen 8 cm men har fortfarande tjocka kanter. Lustgasen ger mig en tripp till himmelriket och fan den som tar den ifrån mig den ska dö jag lovar. Det är så skönt att slippa vara kopplad till en massa maskiner och att ha sin egen stab av barnmorskor med sig.

Cayenne känner på livmodern som öppnar sig snabbt med värkarna och redan 5:20 får jag krystvärkar på riktigt. Får krysta försiktigt så jag inte spricker. De tar lustgasen ifrån mig och kunde jag döda då hade jag gjort det så jag fick tillbaka den. Kl 5:33 tar gubben emot Viggo som ploppar ut och det känns helt fantastiskt. Kan inte låta bli att gråta av lycka och fler ögon än mina var nog tårögda.Åsa filmar det hela och jag har sett lite och om jag kan få till det att visa upp lovar jag att göra det. Kl 12 är vi utskrivna och redo att åka hem så nu myser vi bara fast eftervärkarna gör ont som attans.


Är jättenöjd med min förlossning och även om jag var besviken på mig själv för att vi valde att åka in så tyckte barnmorskorna det var rätt beslut i det läget eftersom jag inte öppnades och var så hård i mina kanter.

Det va i snabba drag hur det gick till och blir det fler barn tvekar jag inte att göra på samma sätt men med målet att hela förlossningen blir hemma.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om att du skrev förlossningsberättelsen snabbt efter förlossningen! ;) Viggo är verkligen jättesöt. Det ska bli jättekul att träffa honom snart. Hoppas ni får en lugn och fin helg tillsammans! Kramar från Alicia med familj =)

Anonym sa...

Grattis igen! Vilken resa! Helt otroligt att förlossningarna gick i varandra. "Min" förlossning var oerhört intensiv.
Skönt att du har Viggo på utsidan och han ser ju så söt ut! Vad häftig att du fick Cayenne med dig, hon är ju helt suverän.
Du ser fräsch ut på bilden måste jag säga. Är också imponerad över att du orkar skriva så mycket så snart efter.
Stor kram från doula Christina som inte hann med.

Frugan sa...

Grattis till er båda! Vilken fin liten kille ni fick!
Kramar från "kusinen" i Sollentuna!

Unknown sa...

Tack alla nu längtar jag till att ha läkt och får gå o träna lite. Lär ju inte behöva så mycket knipövningar

Karolinssida sa...

Grattis till fina Viggo!
Han är hur söt och fin som helst...

Fantastiskt att du bara drar igång direkt med kalas och jobb sådär... snacka om "superwoman".
Själv var jag fast i babyblues i minst en månad...

Kramar till er!!