2008/07/30

Snacka om överförmynderi!

Har ni läst detta? Måste bara klistra in hela artikeln annars faller det kanske bort.

Förbud för nya snabbmatsrestauranger

Myndigheterna i Los Angeles godkände på tisdagen ett ettårigt förbud mot att öppna snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning.

Beslutet berör en halv miljon människor i ett område i södra Los Angeles med en befolkning som till övervägande del är svart eller har latinamerikanskt ursprung.

Åtgärden är avsedd att uppmuntra hälsosammare matvanor. Det antas vara första gången som snabbmatsrestauranger begränsas av hälsoskäl.

Enligt Jan Perry, talesman för Los Angeles stadsfullmäktige, godkändes åtgärden med röstsiffrorna 12–0 på tisdagen.


När blev det ok för myndigheterna att ta sådana beslut? När blev det rätt att någon överhuvudtaget skall nedvärdera någons omdöme vad gäller ens kost? Ok jag förstår själva välmeningen bakom men överklassen är även de överviktiga och faktiskt riktigt feta. Så då skulle alla restauranger förbjudas och inte endast i de fattiga områdena. Vad säger att en som är fattig har sämre omdöme än en som är rik? Blir så arg när man kategoriserar folk på det sättet.

GRRRR

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har du varit i Kalifornien? Antagligen inte. Det har inte att göra med att de fattiga har sämmre omdömme utan att de lockas till att äta onyttig mat pga att den är så billig. Jag själv studerade i Kalifornien förra året och vet hur svårt det är att, som fattig student, motstå att äta på McDonalds på måndagarna då de sålde BigMac's för 1$ st!

Simon sa...

Till Anonym.
En Big Mac är inte onyttig. Det är Stripsen och Colan man äter till den som är onyttigt, för att inte tala om att man äter tre big mac istället för en.
Visst är tillgången på billig snabbmat ett problem, men inte ett lika stort problem som många ekonomiskt underpriviligierades dåliga karaktär.

Anonym sa...

inte ett lika stort problem som många ekonomiskt underpriviligierades dåliga karaktär

Lyssna på hur von oben du låter i det du skriver. Det handlar inte om dålig karaktär utan om att bryta destruktiva mönster som i många fall lärts in redan som barn. USA (och England med för den delen) har jätteproblem med att stora delar av befolkningen är dåligt utbildad och fattig. Människor som har undermålig utbildning och är fattiga faller alltid lättare för förförisk reklam och har ofta dimmiga begrepp om saker som näringslära. Det hela görs inte bättre av att man i skolor och andra miljöer där barn vistas formligen pumpar ut ohälsosam mat. Ta en titt på hur det ser ut i Amerikanska och Engelska skolmatsalar, för att inte tala om snack stands som finns på raster. Inte något vettigt över huvud taget, bara fett och socker för hela slanten.

Man kan ha massor av åsikter om den här lagen. Själv tycker jag att det är ett populistiskt slag i luften. Det vore bättre att sätta åt matindustrin och se över vad skolor serverar egentligen. Och undervisning!!!

Unknown sa...

Självklart ska man se över från början hur barnen äter men att med lagar förbjuda vissa att själva bestämma är ju helt ute och snurrar tycker jag. En bra kost och en bra hälsa är ju det viktigaste som finns men det måste finnas rimlig reson i det hela. Man kan ju inte förbjuda någon att äta som de vill men att lära ut hur kroppen fungerar och hur vi tillgodoser oss näringen är superviktigt från låg ålder. Den svenska skolmaten är inte heller den så bra med tanke på alla tillsatsämnen den innehåller. Bristen på andra grönsaker än gurka och isbergsallad gör ju inte näringsintaget bättre.

Men jag hoppas att Jamie Oliver som försökte få britterna att tänka om gjorde lite nytta