2009/03/31

Dilemma

Mimosa har fått erbjudande att börja i förskoleklass redan till hösten eftersom vi funderade på att hon skulle börja i 1an ett år tidigare. Nu står man inför det dilemmat att hemmes bästisar inte skulle flytta till landet på andra sidan jorden iaf så som de pratat om och det gör att barnen inte följs åt om de nu stannar kvar här vilket inte va planen när vi ville hon skulle börja riktiga skolan ett år tidigare.

Hur ska man göra nu då? Vi har fått plats på förskoleklassen om vi fyller i papprena

2 kommentarer:

Barbro sa...

Att Mimosa inte skulle följa sina kompisar i skolan om hon börjar i förtid, tror jag inte skulle vara nån fara. De skulle väl ha kontakt i alla fall genom er föräldrar och dessutom är det oftast väldigt lätt för barn att hitta nya kompisar.

Vi hade såna funderingar om Lisa också. Vi tyckte hon var mogen nog att börja ett år tidigare. Så vi bad om ett möte med personalen på skolan, där barn i F-1-2:an gick.

Där blev vi avrådda, eftersom man kan vara mogen på ett sätt men inte på andra, och då hon också är född sent på året skulle hon bli nästan 2 år yngre än de äldsta i f-klassen.

Vi tog åt oss av råden och det har vi inte ångrat alls. Visst har hon haft väldigt lätt för sig och det blev tråkigt vissa stunder när de andra skulle lära sig läsa mm men det löste sig bra genom att hon fick böcker att läsa och övningar att skriva, så hon behövde aldrig bli sysslolös.

Vad gäller det sociala som att leka med kompisar och så, där låg hon på sina jämnårigas nivå och med facit i hand såg vi rätt snabbt att hon inte hängt med i vändningarna med dem som var ett år äldre, eller mer.

Vi resonerade tillsammans med personalen som så att det är bättre att vara lite före i det man är bra på än att kanske senare få svårt att hänga med eftersom man är yngre. Inte heller roligt att vara ett år yngre än alla andra sen när det handlar om åldersgränser.... kompisen får åka vissa attraktioner på grönan men inte jag, alla får köra moppe i år men jag får vänta ett år till.... ja det är att gå långt långt fram i tiden men det känns i alla fall nu helt rätt att vi valde att låta henne följa sin årskull.

Sen kunde ju Ola också mycket av att läsa och skriva långt innan skolan men där hade vi ju redan sett hur det gick med Lisa så vi funderade aldrig ens på saken där.

Det var bara lite om hur vi tänkte, det är svårt att ge råd. Trots allt finns det ju ingen som känner barnen så väl som dess egna föräldrar. Fundera på lite till ni, jag är säker på att ni kommer fram till det bästa för Mimosa.

Unknown sa...

Mimosa är ju januaribarn så hon hinner ju nästan bli 7 när de flesta andra just fyllt 6 det är ju nackdelen med att vara född tidigt på året.