2009/03/12

Jag vet jag bloggat för lite på sista tiden :P

Har nog inte bloggat sedan i måndags eller nått iaf sedan början på veckan. Det händer inte så mycket eller kanske att det gör det fast jag inte hinner med att skriva. Mina händer har börjat domna bort en hel del igen och det är jobbigt att blogga från mobilen när händerna fryser men värst är när jag sover och råkar få armarna över huvudet då kan jag knappt få tillbaka armarna utan att det gör så ont att jag nästan vill skrika. Sen har jag ju inte så mycket tid att vara framför datorn alls eftersom ungarna ska ha musik på på dagarna och de bara måste ha musikprogrammets snurrande grejer framme annars tror de musiken försvinner. Äger ingen cd spelare så vi måste spela via datorn. Va faktiskt och tittade på en billig en på ÖB häromdagen men den spelade inte mp3 så det var ju uteslutet. Ska leta vidare så kanske jag hinner med att blogga en sväng på dagen via datorn. Är förbannad på att jag inte kan maila bilder med gmailen det suger. Kan någon göra nått åt problemet!!!! Finns det någon wap mail man kan maila bilder med? Vet ju inte varför min vanliga mail inte fungerar att skicka med i mobilen längre allt är rätt inställt och jag kan ladda hem men felet ligger väl i landet på andra sidan det stora vattnet där webbhotellet ligger.

Ok vad har hänt i veckan, Mimosa har varit hos ögonläkaren och gick igenom felfritt. Hon måste ju gå årligen eftersom hon hade ROP när hon föddes så förtidigt. Det betyder att ögonen bildar en massa överflödiga blodkärl eftersom kroppen får syre för tidigt i livet. Men hon slapp ju op men måste göra kontroller årligen. Viggo gick till BVC ja jag köre honom han kan ju inte gå vilket en del barn tycker är märkligt ;) . Väger 5060 g och är 56,2 lång så det går frammåt och de tär ju inte så konstigt som han äter.

Men det vi pratade om på BVC var i första hand Mimosa och att hon börjar bli så rund. Hon har ju nackdelen som har min kropp vilket all amina döttrar har och det gör ju inte saken bättre att de har överviktsgener från pappornas sida oxå vilket gör att man är mer känslig på vad man stoppar i sig. Vi får slita hund för att hålla oss i form och det räcker inte för oss att bara äta rätt (Livsmedelsverket kan slänga sig i väggen deras rek är döden för oss) vi måste röra oss konstant för att inte gå upp. Godis en dag i veckan maxat för att inte kilona ska öka eller sitta kvar och det är jobbigt för ett barn att inte kunna unna sig nått och man vet ju att barn till överviktiga föräldrar eller med gener för övervikt till största sannorlikhet blir överviktiga som vuxna. Nu äter vi inte en massa sött hemma hos oss men nu blir det ännu striktare utan att Mimosa och de andra ska märka så mycket av det. Vi klarar inte kolhydrater så är det bara men jag vägrar plocka bort hennes välling och får gå på måltiderna istället. Alla börjar med en morot även om vi ofta gör det iaf men oftast hamnar ju grönsakerna på tallriken och det äts då upp utan problem. Men Lena tycker vi ska ge henne en morot innan alla måltider för bukfyllnad. Hon (ja det gäller ju alla barn) ska inte få ta om förrän alla har ätit klart men så kör vi ju redan för en del äter jättemängder och kastar i sig det och ska ha mer innan de andra ens hunnit få sin mat. Nu tycker inte jag att hon äter några jättemängder men jag ska helt klart ta bort den mesta av kolhydraterna för henne i form av pasta och potatis. Inget socker på vardagar ( i varm choklad är ok) och godis endast en dag i veckan. Svärmor får hålla på sig och inte komma med bullar och sånt som vi har försökt förklara för henne att hon inte får släpa hit. Hon vill ju bara vara snäll men vi vill ju inte ha den snällheten i form av socker. Så restriktioner ordentligt på hennes kost men de tär bara bra för pappa äter inte lika mycket bullar eller skräp då heller. Jag har ju börjat köra hårt med kosten igen men det hjälper ju inte så länge jag ammar. Men jag gör det som går och ser ut som barbamamma under tiden.

Ok mer får ni inte nu för nu väntar pulkabacken

3 kommentarer:

Barbro sa...

En del av mina dagbarn verkar aldrig ha sett grönsaker och inte annan frukt än äpplen och bananer.
Jag har till vana att när de satt sig till maten och jag fixar det sista så ställer jag fram en skål med morotsstavar - standard varenda dag - och någon annan grönsak efter tillgång. Här får den mer som har ätit klart, för vissa äter bara ca 1 msk totalt i mat... men grönsakerna gnager de i sig, till föräldrarnas förvåning. Men jag tycker som så att det är bästa sättet att lära dem äta det, när de är riktigt hungriga....

Och här hemma varierar jag alltid frukten också, i lokalen är det ALLTID bara äpple som gäller... men vi äter både vanliga frukter och ovanliga. Bananer inte ofta alls för jag gillar inte att de odlas med så mycket kemikalier.

Min egen Ola är rejält kraftig nu och vi har rensat skafferi och kyl för att inget frestande ska finnas. Han rör sig ju inget heller... och bara växer och växer medan Lisa äter sunt och tappar i både vikt och omfång...

Unknown sa...

Mina barn har ju alltid varit runda och även jag men i tonåren vänder det och det syns ju på Mia nu som smalnar av massor på samma sätt som jag gjorde. Jag tycker ju vi har sunda matvanor och mina barn äter mycket frukt och grönt och framförallt älskar de baljväxter. Att BVC vill blanda in läkare och dietister redan vid 5 års ålder är kanske bra för familjer utan kunskap men jag känner inte att jag kan tvinga Mimosa till andra vanor än hon är van vid eftersom vi faktiskt är ett steg längre fram än Livsmedelsverkets rek. Barn måste ju ha rätt till lördagsgodis och att äta pannkakor eller våfflor med köpesylt någon gång ibland. Vi gör ju allt från grunden och idag är ett undantag med köpesylt på våfflorna gjorda på grovt rågmjöl/siktat dinkel och maxat ½ tsk sylt per våffla. Springer runt gör hon så det är ju ingen latmask jag har. Freja däremot är lat och en riktig gotteråtta och det kan jag ju inte kontrollera eftersom hon inte bor hemma men jag tror det kommer ge med sig en dag det med jag är faktiskt inte orolig. Vill inte prata om att man blir tjock av mat med de små barnen det räcker med att de vet man inte ska äta för mycket bullar, godis och kakor och sånt men jag vill inte blanda in att det är farligt att äta för mycket mat för det kan vändas åt fel håll. Det viktiga är ju att de får rätt typ av mat.

Marie sa...

På ett sätt förstår jag att de vill ta tag i det tidigt. Vissa behöver det säkert eftersom föräldrarna inte ger barnen rätt saker. Men på något sätt borde de ju kunna kolla vad det är som orsakar barnens rundhet.

Jag förstår verkligen om du inte hinner blogga så mycket (även om jag gillar när du gör det). För mig tog det ca två timmar att skriva ett inlägg. Och då har jag bara ett barn. =)