2008/12/14

Aktiv dödshjälp eller inte?

Funderar på det ganska ofta faktiskt, mer tidigare när man jobbar inom äldreomsorgen där det finns en massa äldre som är klara i huvudet men kroppen inte längre fungerar och de inte alls vill leva längre. I AB idag skrivs det om hur en kille blivit förlamad och hur han ville dö men sedan hittade tillbaka till livet. Men jag tror inte att det är de personerna en lag om rätten till att få besluta om att ta sitt eget liv handlar om utan det är om de som är vid sina sinnens fulla bruk och som legat år efter år med lidande som ska få ha rätten att ta sitt liv. För vem är inte på gränsen till avgrunden efter en olycka som gjort en förlamad innan man hunnit smälta och se framåt vad som kan hända med livet?

Ta bara gubbens pappas faster eller vad hon nu är på 100 år, har inte träffat henne ännu trots att vi varit tillsammans i snart 11 år. Men iaf tanten är helt klar i huvudet men vill inte riktigt leva längre. Alla kompisarna är borta och hon vill inget hellre än att ta sina tabletter med en rejäl wiskey. Men se det får man inte utan leva till varje pris är målet. Nu börjar det bli fallskador etc och just inflytt på äldreboende efter alla år hemma men huvudet på skaft har och och vet svar på tal. Men väja själv över sitt liv det får hon inte göra.

Svårt att ställa sig till när de tär rätt att låta någon välja själv. Jag skulle inte om jag blev en "grönsak" vilja ligga år ut och år in som ett kolli om min hjärna fungerade. Absolut inte om den inte fungerade heller det är inget värdigt liv. Vi valde ju åt Alva att man inte skulle göra för mycket för hennes överlevnad med tanke på de skador hon troligtvis skulle ha fått om man lyckats hålla henne levande på konstgjord väg. Samma sak skulle jag ju vilja att någon tog beslutet om mig även om de tär ett jobbigt beslut. Men vem som ska utföra själva grejen är ju alltid svårt. en sak om man ligger i respirator där kan man stänga av men om personen lever på egna lungor och sitt eget hjärta blir det en helt annan sak. Helt plötsligt handlar det om att ta någons liv istället för att bara stänga av och ta bort något som inte längre fungerar på det naturliga sättet det ska.

Ja det är svårt det där med att ta ställning fullt ut, jag är som sagt för under de omständigheterna där personen beslutar om det själv efter noga övervägande och att det inte finns bot eller några andra framtidsutsikter att bättring skulle kunna ske. Men om man ska då låta personen i någon form av 3 stegsmetod ta sitt eget liv eller om man likt avrättningarna i amerikanska fängelser (ja säkert i flera länder) injicera med någon form av gift det kan jag inte ta ställning till. Det finns för mycket runt i kring att ta ställning till innan man kan helt besluta.

Svårt

Inga kommentarer: