2008/12/03

För snobbig för att föda?

Idag kan man läsa en faktiskt gammal nyhet i AB om att barn som föds med kejsarsnitt i större utsträckning får astma. Det är ju som sagt inga nyheter utan bara en ny studie som bara bekräftar det man sedan ganska långt tillbaka redan vetat. Inte bara risken för astma ökar utan mer kolik, mer problem med mage etc just pga den felaktiga väg barnen kommer ut på.

Ok kejsarsnitt är bra på att rädda barn som behöver komma ut snabbt eller för att rädda mammans liv med som det är nu väljer allt fler att göra snitt bara för att de helt enkelt inte pallar med att bli svettiga, kämpa och ha ont och framför allt inte vara snygga och sexiga inför sin partner.

”Too posh to push” är ett himla bra uttryck för just de som inte orkar med att göra det på naturlig väg. Ungar ska ut samma väg de kommit in det är så vi är konstruerade och de tär det som frisätter en massa hormoner hos barnet. Dessutom behöver barnen de bakterier de får på vägen ut från mammans slida även de från avföring. Det är en del av vårt sätt att få till immunförsvaret.

Efter att ha gjort ett snitt som sket sig vad gäller bedövningsdelen så skulle jag inte för allt i världen ens tänka tanken att göra ett sitt bara för att komma undan smärtan. Smärtan finns där av en anledning och med tanke på hur vi skyddar våra barn nu för tiden ifrån allt som gör ont och tröstar för minsta lilla grej så har de inte lärt sig att hantera smärta. Vi uppfostrades ju inte så man slog sig men man fick resa sig upp och skaka av sig, ont går över skillnad är om man gör illa sig så man förblöder eller bryter något men annars så är det nyttigt att göra illa sig, bli lite härdad och inte gnälla för minsta lilla grej. Kanske en fördom men allt för många som väljer snitt har blivit överbeskyddade och skulle kunna föda normalt och klara det med dagens farmakoligiska smärtlindring. Fast problemet med smärtlindring är ju att det tar bort kroppens egna naturliga smärtlindringsmetoder som skall ta vid när man föder barn.

Man får ge och ta och jag ser fram emot min egen förlossning utan skit i kroppen och förhoppningsvis inget snitt

Inga kommentarer: