2011/07/06

Nä nu har jag fördomar

Jag vet att man inte ska döma någon och framför allt dömer jag inte folk efter sitt utseende men idag reagerade jag kraftigt på en hel grupp av människor. En yrkesgrupp kanske man ska säga en grupp jag själv tillhör .

Vi va i en park och lekte där även en stor mängd förskolor va och lekte. Totalt runt en 20 fsk-pedagoger och runt 90 % ordentligt överviktiga. Jag överdriver inte en del så pass att de faktiskt inte orkade jaga efter de leka de barnen. En slump eller är det en utsatt grupp för övervikt och isf varför ? Är det så att de är så överbelastade i sin arbetssituation att de helt enkelt inte orkar med att tänka på sin hälsa? Jag vet ju hur viktigt det är att ta itu med den om inte för min egen skull så för att kunna vara aktiv med barnen.

Dagens upplevelse fick mig faktiskt att bli lite illa till mods och jag säger inte att det va nått fel på personerna utan nått annat måste vara fel. Enheterna måste satsa mer på friskvård till sin personal så de orkar med det slit det innebär att ta hand om en aktiv grupp barn. Det måste ligga i deras intresse att se till att personal och barn får sund kost att orka samt att få friskvård på arbetstid. Jag vet att förskolan här i vårt område iaf har en crosstrainer personalen kan använda men om de gör det eller ej det vet jag inte har sett den genom fönstret . Antagligen får de göra det på sina raster. Men om varje personal fick 20 min varje dag på crosstrainern utan att behöva ta sin rast skulle det bli en sundare och piggare arbetsgrupp som faktiskt uppfostrar vår framtid. Kanske även föreläsningar i kost och hälsa skulle vara en del av deras fortbildning.

Som sagt jag har inte något emot överviktiga eller dömer inte folk efter sitt utseende men det va så extremt utmärkande många överviktiga på samma plats vid samma tillfälle att jag reagerade. Ville nästan ta itu med problemet och få dem att ändra livsstil.

Nåväl jag och mina närmaste kollegor sliter tillsammans för att vi ska fysiskt orka med vårt tro det eller ej tunga arbete. Hur många föräldrar tror ni drar runt på 4 ungar i vagn inkl en massa packning som de inte kan bära själva i ur och skur, snö och backar? Tror inte många tänker på vilket fysiskt slitande arbete vi faktiskt har och utan en stark kropp blir man inte långvarig i detta underbara yrke


- Veronica

Inga kommentarer: